دکتر محسن نیکی بین
مدیر عامل ( دوره قبل ) هیئت امناء شهرک صنعتی اشتهارد
1 - کلیات :
1 - شناخت شـهر اشــتهارد و شهرک صنعتی اشتهارد
2 - جغرافیای طبیعی و فرهنگی
3 - زبان مردم
4 - روستاهای اطراف
5 - راههای دسترسی به شهرک صنعتی
2 - چگونگی برنامه چهارم توسعه اقتصادی در روند شهرکهای صنعتی
3 – نگرش و چشم انداز ایجاد شهرک صنعتی
4 – استراتژی صنایع کوچک
5 – ترکیب بندی واحدهای تولیدی شهرک صنعتی اشتهارد
6 – مسائل جاری و جانبی واحدهای تولیدی شهرک
7 – تسهیلات و مساعدت درخواستی واحدها از وزارت صنایع
8 – درخواست صاحبان صنایع از دولت خدمتگزار جمهوری اسلامی ایران
1 – 1 – شناخت شهر اشتهارد :
شهرک صنعتی اشتهارد در بخش شمالی کشور در منتهی الیه غرب استان تهران در 70 کیلومتری جنوب غربی شهر کرج در جاده کرج – بوئین زهرا و مرز سیاسی و جغرافیایی شهرستان بوئین زهرا در استان قزوین واقع است .
موقعیت جغرافیایی این شهر با طول جغرافیایی 50 درجه و عرض جغرافیایی 35 درجه و ارتفاع متوسط 1200 متر از سطح دریا مشخص گردیده است .
شهرک صنعتی اشتهارد 5 کیلومتر بعد از شهر بطرف بوئین زهرا واقع است . نزدیکترین شهر و آبادیهای حومه شهرک صنعتی اشتهارد شامل شهر اشتهارد – مراد تپه – صحت آباد – فتح آباد – یوسف آباد – ولی آباد – کاظم آباد – ایپک – پلنگ آباد – جارو و ... که همه آنها در دایره ای به مسافت 5 – 20 کیلومتری قرار دارند .
عملیات اجرایی شهرک صنعتی اشتهارد در سال 3 – 1372 در زمینی به مساحت 1650 هکتار آغاز و زمین صنعتی آن بالغ بر 1100 هکتار می باشد .
1 – 2 – راههای دسترسی به شهرک صنعتی اشتهارد :
برای دسترسی به شهرک صنعتی اشتهارد از پایتخت ( تهران ) توسط 3 محور مواصلاتی به شرح زیر امکان پذیر می باشد :
- از طریق آزاد راه تهران – کرج و از کرج توسط محور کرج – محمد شهر جهت جنوب غربی با عبور از آبادیهای محمد شهر – ماهدشت – پلنگ آباد – مهدی آباد – قرا آباد - خرد آباد – مختار آباد و شهر اشتهارد طی مسافت 5 کیلومتری بعد از شهر اشتهارد به سمت بوئین زهرا ، فاصله این محور از تهران تا شهرک صنعتی حدود 120 کیلومتر می باشد .
- از طریق آزاد راه تهران کرج و از کرج توسط محور مهرشهر – ماهدشت و ادامه مسیر قبلی و این فاصله حدود 130 کیلومتر می باشد .
- از طریق جاده مخصوص و قدیم تهران کرج – بعد از خروجی شهریار با تغییر جهت به سمت جنوب غربی با عبور از گذر جنوب شهر اندیشه – جنوب و سه راهی ملارد و فردیس – یوسف آباد صفادشت به محور اشتهارد رسیده و از آنجا گذر از آبادیهای پلنگ آباد – مهدی آباد – خرد آباد – مختارآباد و شهر اشتهارد با طی مسافتی حدود 5 کیلومتر از اشتهارد به سمت بوئین زهرا از این فاصله حدود 105 کیلومتر میباشد .
1 – 3 – جغرافیای طبیعی – فرهنگی و سیاسی شهر اشتهارد :
- دشت اشتهارد در غرب استان تهران قرار گرفته از شمال به ارتفاعات حلقه دره با معادن نمک و گچ و دشت هشتگرد و کرج و شوره زار جنوب شرقی دشت قزوین و از شرق به ماهدشت و فرودگاه پیام و شهرکهای جنوبی کرج و از جنوب به ارتفاعات جارو و قراگونی.
- در جنوب دشت اشتهارد در کوههای کردها – قزلبان و گنده لویر و همچنین به قطعه چهار ساوه و از غرب به بوئین زهرا – آراسنج و بخش شرق حوض آبریز حاجی عرب محدود می گردد .
بخش اشتهارد بر خلاف بخش های مرکزی کرج که از دهستان های عمدتا» کوهستانی و صعب العبور واقع گردیده است دشتی وسیع و نیمه کویری است که ادامه زمینهای آن درختهای جنوبی به مناطق کویری در استان قم و استان مرکزی می پیوندد . به همین دلیل آب و هوای بخشی اشتهارد خشک و نیمه کویری است . آب کشاورزی و شرب این منطقه قبلا» از طریق روزنه های کرج و روزنه کردان تأمین می شده است ولی هم اکنون که آب رودخانه کرج به تهران منتقل می شود کشاورزی در این منطقه بوسیله چاههای آب عمیق آبیاری می گردد .
وجود آثار متنوع فرهنگی و باستانی مربوط به دوران مختلف تاریخ نشان می دهد که این آبادانی و رونق در گذشته های دور نیز وجود داشته و فراوانی وسعت تپه های باستانی و ابنیه های تاریخی و بناهای قدیمی از مساجد و امام زاده ها گواه این مدعا است .
2 – 3 – زبان مردم اشتهارد :
مردم اشتهارد همگی به زبان مخصوص ( تاتی ) با لهجه اشتهاردی که بازمانده زبان قدیم متعلقه ماد یا زبان آذری می باشد سخن می گویند از کتابها و واژه نامه های مشهور نام اشتهارد اینطور نقل گردیده که به نظر نام اشتهارد از دو بخش « اشته » و « ارد» تشکیل شده است که در زبان مردم اشتهارد اولی بنام ایستادن و یا بمنظور ایستگاه و سکونتگاه مشهور است و دومی در زبان یونانی به معنی مقدس می باشد که بنابراین ترکیب این دو واژه می شود سکونتگاه مقدس .
در زمان گذشته مردم اشتهارد از طریق کشاورزی و دامداری امرار و معاش می کردند که در سالیان اخیر با احداث چند شهرک صنعتی در غرب و شرق اشتهارد و صنعت اقتصادی مردم دچار تحول اساسی شده است .
گویش اشتهاردی دارای دستور زبان فارسی بسیار غنی ، مشخص و محکمی است فقط با شنیدن می توان به نوع جنسیت مرد یا زن پسر یا دختر پی برد .
همچنین اشیاء و اجسام نیز مذکر و مونث در نظر گرفته شده است و صفت قبل از موصوف می آید .
با بررسی دو کتاب تاریخ طبری یا ستون قدیمی اوستا می توان کلمات بسیاری را استخراج کرد در اینجاست که می توان وصف آن را در کتاب دهخدا بخوانیم :
اشتهارد قصبه بزرگی است از بخش کرج – سر راه کرج به بوئین زهرا – جلگه معتدل با زبان مخصوص که ریشه آن فارسی است آب آن از 21 رشته چاه و قنات که یکی شیرین و دیگری لب شور است .
محصول عمده آن گندم – غلات – جو – لوبیا – ماش – عدس – چغندر قند – پنبه .
شغل مردم کشاورزی و زراعت و صنایع دستی کرباس – پارچه نخ بافی
کارخانه تصفیه پنبه و آسیاب آن موتوری بوده است .